Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално Детски парламент

Приз „Добро сърце“

  16.05.2024 17:45

Талантите, заложбите и успехите се виждат лесно, когато са проявени в сферата на математиката, спорта, изкуствата, науките, но когато са проявени в духовната сфера и човешките взаимоотношения, те не могат да бъдат измерени, защото всяка добра постъпка е безценна и достойна за възхищение.
В НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца, често споделяме гордостта си от отличните постижения на нашите математици и спортисти, но ние сме горди и с всички деца, които притежават таланта на доброто сърце, затова се стремим да имаме повече поводи за беседи по теми, които засягат отношенията между хората и ценностите, които ни правят достойни личности.
Приз „Добро сърце“ е ежегодна инициатива на ДП „Детство без тревоги“, в която участват по един ученик от всeки втори, трети и четвърти клас. Те са избрани от своите ученици чрез гласуване, благодарение на добрите постъпки, които имат. Посочените ученици се отличават с благородни и хуманни жестове, примерно поведение и качества, които не могат да се измерят по друг начин, освен през чистия поглед на своите съученици. Всички предложения участват в училищно явно гласуване, при което учениците могат да подкрепят единствено кандидатурите на останалите класове. 
През учебната 2023-2024 година са предложени за участие: Ивайла Иванова – 2.а клас, Михаела Тупалейска – 2.б клас, Симона Каменова – 2.в клас, Ина Донкова – 2.г клас, Радост Христова 3.б клас, Пресияна Тодорова – 3.в клас, Магдалена Димитрова – 3.г клас, Мария Преображенска – 4.а клас, Преслав Костадинов 4.б клас, Владислав Тодоров 4.в клас и Ева Петрова 4.г клас. 
Целта на инициативата е да се намери още една възможност за насочване вниманието на учениците към добрите постъпки и приятелските взаимоотношения. Учениците приемат присърце идеята и подкрепят своите избраници с голямо вълнение, създавайки емоционално заредена, позитивна атмосфера в цялото училище. 
Във вторник ще стане ясен и тазгодишния носител на приз „Добро сърце“, който ще има честта да бъде поканен като специален гост на Бала на талантите.