Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Малки метеоролози

  19.10.2024 12:54

Всеки ден, когато се приготвяме да излизаме навън, ние се интересуваме какво ще бъде времето, за да решим какво да облечем, какво да обуем, дали да носим чадър. Откъде получаваме информация за времето? Най-често от средствата за масова информация – електронни и печатни медии.

Учениците от 4. г клас проведоха един нетрадиционен урок на открито по човекът и природата като посетиха метеорологична станция. Това е мястото, където се предвижда времето и се съставят прогнози за близките дни или за по-дълги периоди. Четвъртокласниците научиха как се изготвя прогноза за времето, видяха различни уреди и разбраха какви измервания правят метеоролозите. Децата наблюдаваха как се отчита температурата на въздуха и почвата, с интерес разгледаха дъждомер, ветропоказател и барометър, албум с различни природни явления и дневника, в който синоптиците записват всичко необходимо, за да съставят прогнозата за времето.

Учениците разбраха колко интересна и отговорна е професията метеоролог и зададоха много любопитни въпроси на професионалистите.